torstai 15. tammikuuta 2009

Muutoksen pyörteissä

Tämän hetken maailmantalouden tila puhuu synkkää kieltä. Vielä joitain kuukausia sitten luin talouslehdistä henkilöstön vähennyksiä ja lomauttamisia koskevia uutisia huolellisesti, pohtien ja harmitellen. Aluksi näitä yt-alkuisia juttuja oli harvakseltaan ja ne tuntuivat ikäviltä ja paikoin epäoikeudenmukaisilta kaikista tiedossa olleista ennusteista huolimatta. Ikäviä uutisia alkoi pian tippua päivä päivältä lisää. Sitten alkoi tuntua siltä, ettei mistään muusta osata enää uutisoida. Ryhdyin lopulta välttelemään uutisia ja vaihdoin ne kiinnostavaan eläinsatuun.

Irtisanottu tai lomautettu työntekijä ja hänen perheensä ovat epäilemättä kohteita, joihin taantuma iskee ankarimmalla tavalla. On kuitenkin myös niitä onnekkaita, jotka säilyttävät työpaikkansa. Paikkansa säilyttäneiden joukossa voi olla johtaja, joka joutuu kertomaan ikävän viestin eteenpäin, luopumaan totutusta ja valmistautumaan suuriin muutoksiin. Kun yritys taistelee olemassaolostaan, mitataan johtajan kykyä motivoida henkilöstönsä mukaan toteuttamaan muutosta kriisin keskellä.

Muutostilanteessa on pystyttävä taustoittamaan ja perustelemaan valittua strategiaa. Joukot on kasattava uudestaan, tuettava ja huolehdittava kaikista yksilöistä, joiden panos on yrityksen menestymisen kannalta kriittinen. Hyviä johtamis- ja viestintätaitoja on tarvittu ennen, niitä tarvitaan kipeästi nyt ja takuuvarmasti myös tulevaisuudessa.

Jos edellä kuvattu kuulostaa tutulta ja uutiset ahdistavat, niin ehdotan erääksi selviytymiskeinoksi sukeltamista pingviinien maailmaan. Jäävuoremme sulaa (Kotter 2008) on positiivinen ja humoristinen kuvaus muutoksesta ja johtamisesta. Henkilökohtaisesti koin tarinan synkkien talousuutisten keskellä varsin sykähdyttävänä ja innostavana.

Katriina Karkulehto

Ei kommentteja: